Skogens proffs – Skogsarbetaren: "Ta med snitselband"

Carl-Magnus Olsson, skogsarbetare på Skogssällskapet. Foto: Maria Nord

Carl-Magnus Olsson är skogsarbetare på Skogssällskapet. Foto: Maria Nord

Även om många upplever skog och natur som läskigt finns det tusentals människor som dagligen vistas i skogen och ser den som en trygg plats. Vi har pratat med en jägare, en nattorienterare och en skogsarbetare för att ta reda på hur skogen kan upplevas som ett andra hem.

I över 38 år har Carl-Magnus Olsson jobbat som skogshuggare. Någon rädsla för skogen har han aldrig haft, men när han är ute med barnbarnen är han extra uppmärksam på vildsvin.

Intresset för skog och mark har funnits hos Carl-Magnus Olsson ända sedan han var liten och dagligen lekte ute i skogarna i sin hemstad Oskarström i Halland. Men att han skulle jobba i skogen hade han inte en tanke på förrän hans pappa uppmuntrade honom till det.

– Min far var journalist och hade ett utpräglat journalistiskt intresse för skog och natur, så det var han som inspirerade mig.

Sommaren 1976 gick Carl-Magnus ut årskurs nio och började på en skogsbruksskola. Två år senare, 1979, fick han jobb som skogshuggare på
Skogssällskapet. Sedan dess har han varit kvar.

– Någonting måste ju min pappa haft rätt i eftersom jag har trivts så bra i alla år.

Någon rädsla för skogen har Carl-Magnus aldrig upplevt. Däremot har han respekt för skogen och har alltid varit väl förberedd när han har varit ute med sina barn, och nu med sitt barnbarn.

– När mina egna barn var små var vi ofta ute i skogen. Inte sällan var vi på upptäcktsfärd för att leta fornminnen som jag hade lokaliserat i förväg och ritat ut på en karta. Det kunde sluta med att vi satt och fikade på en vikingagrav. Så vi har haft mycket glädje av skogen på det sättet.

Till dem som gärna skulle vilja vara ute mer i skogen tipsar han om att läsa på lite om skogen och förstå vad som är basvägar och stickvägar.

– Om man kan den biten underlättar det. Ett annat råd är att ta med snitselband och hänga upp längs vägen man går. Lite som de gör i sagorna, med brödsmulor. Då är det lätt att hitta tillbaka.

Han tipsar även om att inte underskatta värdet av en karta och en kompass.

– En kompass är väldigt bra, så att man inte går runt i cirklar. Det kan jag själv märka att jag gör ibland när jag är ute och röjer i stora områden och ska gå till kojan för att äta. Då har det hänt att jag går och går tills jag kommer tillbaka till sågen istället.

Carl-Magnus tips för nybörjare i skogen:

  1. Ta på dig bra kläder och håll dig torr!
  2. Använd snitselband och häng upp längs vägen du går.
  3. Läs på om skogen och lär dig vad som är basvägar och stickvägar.
  4. Underskatta inte karta och kompass.

TEXT: Malin Letser

Namn: Carl-Magnus Olsson.
Bor: Lindhult i Ljungbykommun.
Intresse: Som yngre tävlade Carl-Magnus i dragkamp på elit nivå och vann åtta SM-guld. Nu är det stora intresset att läsa, främst deckare.
Familj: Tre barn och ett barnbarn.

Våra tjänster

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.