Fem sätt att använda gran

Granskott anses stärkande. Foto: Shutterstock

Byggmaterial och pappersmassa i all ära – men granen har större potential än så. Skogsvärden har tagit sig genom barren på granen och hittat en guldgruva för såväl konstnärer som kockar och modetillverkare.

1. Textilier

Majoriteten av dagens kläder görs i bomull, men behovet av att hitta mer hållbara material har gett upphov till flera nya textilier. Här är viskos och lyocell två exempel. Båda är så kallade regenatfibrer som utvinns av naturmaterial, oftast från trämassa av gran. Viskos har använts länge inom textilbranschen medan lyocell är ett nyare material som också anses vara mer miljövänligt. Detta då det framställs med kemikalier i ett slutet system och lösningsmedel som är mer skonsamma. Förhoppningen är att kunna hitta ännu bättre och mer hållbara tillverkningsmetoder.

Fiollock – ofta i gran. Foto: Shutterstock

2. Hantverk

Granens styrka i kombination med dess mjukhet gör att den är väldigt bra att använda i hantverk. Locket på fioler är ett exempel där gran används. Ofta används alpgranar som växer långsamt och därmed får jämntjocka årsringar och mer likartad vinter- och sommarved än andra granar som växer snabbare. Men granen används även för andra typer av hantverk, bland annat genom att behandla virket med vatten och ånga och skapa bastkorgar och mattor. Förr i tiden var det även vanligt med grangolv, just för att det gav en mjuk känsla.

3. Konstruktion

Granen är det vanligaste trädslaget vid tillverkning av limträ. Limträ är uppbyggt av flera sammanlimmade lameller och omnämns ibland som naturens svar på stål och betong. I förhållande till sin vikt är limträ ett av de starkaste konstruktionsmaterial som finns. En fördel med limträ är också dess formbarhet som gör att det lämpar sig för många olika konstruktioner, till exempel broar. Det sägs att limträ användes redan år 1860 vid uppförandet av The Union Hall i King Edward College i Southampton. Mer moderna exempel är stommen på IFU Arena i Uppsala och fasaden på Karolinska Institutets spektakulära Aula Medica i Stockholm.

4. Läkande hudvård

Kådan är granens egen ”medicin” mot olika typer av angrepp, bland annat granbarkborren. Men även vi människor har under en lång tid använt kådan som läkemedel, främst för att behandla olika typer av sår och brännskador. Förr kallades grankådssalva för ”glasblåsarsalva” på grund av att den användes av glasblåsare vid brännskador. I dag finns det flera olika företag som säljer grankådssalva, och i Finland är den godkänd av Läkemedelsverket som en medicinsk produkt.

5. Mat

Både grankåda och granskott har länge ansetts vara stärkande och läkande för kroppen. Grankådan sägs ha tuggats flitigt förr i tiden för dess antibakteriella egenskaper och rikedom på C-vitamin. Den ansågs bland annat ge god andedräkt, rena tandköttet och lindra skörbjugg. Granskotten är också rika på C-vitamin och har använts länge i matlagning. I dag finns det flera exempel på företag som tillverkar olika specerier med granskott som smaksättare.

Våra tjänster

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.