Det ligger i luften

Text: Malin Letser Foto: Shutterstock

En av fem svenskar är allergiska mot pollen och antalet ökar hela tiden. Hur kommer det sig – och vad är det egentligen i pollenkornen som får kroppen att reagera? Vi har pratat med Åslög Dahl, chef för Pollenlaboratoriet, för att få en mikroskopisk inblick i naturens luftrum.

Pollen står för den hanliga delen av växternas fortplantning. Ett pollenkorn är bärare av två hanliga könsceller. När pollenet landat gror en slang ner i pistillen så att könscellerna kan träffa en äggcell.

Antalet pollenallergiker har ökat kraftigt sedan 1970-talet. Forskarna tror att det beror på att vår miljö blir allt renare. Ökad användning av antibiotika och mer luftföroreningar tros också bidra.

Pollenhalten påverkas av vädret. När pollenkornen släpps ut ska det vara varmt och torrt och lagom mycket blåst – mellan 2 och 6 sekundmeter.

Ett pollenkorn kan vara mellan 20 och 50 tusendels millimeter i diameter. Man mäter pollenhalten i koncentration per kubikmeter luft.

Ett enda björkhänge kan producera fem miljoner pollenkorn.

Den yttersta väggen på pollenkornet innehåller organismvärldens mest motståndskraftiga ämne. Ämnet heter sporopollenin och är så motståndskraftigt att ingen vet exakt vad det innehåller – hittills har nämligen ingen lyckats bryta ner det. Till konsistensen liknar sporopollenin en elastisk plast och det kan släppa igenom fukt, in och ut ur pollenkornet genom mikroskopiska porer. Forskarna tror att ämnet skyddar de levande cellerna i pollenkornet mot mikroorganismer och UV-strålning.

Pollen innehller många olika proteiner, där en del av dem kan misstas av kroppens celler som någonting skadligt. Celler i immunförsvaret börjar då producera antikroppar och en inflammatorisk reaktion uppstår.

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.