Älgen – Sveriges national­symbol

Varning för älg. Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Att komma riktigt nära en älg i dess naturliga miljö kan liknas vid en andlig upplevelse. Det säger Leif Lindh som driver Gårdsjö Älgpark i Heby, en av Sveriges största älgparker. Han kallas för älgmannen och har på nära håll sett hur viktig älgen är som national­symbol – och hur den fängslar folk från världens alla hörn.

Leif Lindh, Gårdsjö älgpark.

Leif Lindh.

Leif Lindh har varit intresserad av djur, och framförallt älgar, sedan barnsben. Som liten skolkade han från skolan för att följa med sin pappa på älgjakt – men han grät varje gång pappan sköt en älg. Fascinationen för älgarna var större än jakten och genom åren har han kommit att ta sig an rollen som förmedlare av älgupplevelser till folket.

– Älgen är Europas största hjortdjur och förtrollar folk från alla länder, inte minst svenskar. Det är lätt att förstå varför vi dras till de här ståtliga djuren. De sticker ut i de svenska skogarna med sin storlek, ståtliga krona och sina graciöst långa ben. Samtidigt är de mytomspunna och det finns mycket laddning och mystik kring de här djuren inom den nordiska folktron som påverkar oss än i dag. Tyvärr är det få förunnat att se en vild älg ute i naturen, säger han.

Det var just insikten om att många aldrig sett en älg i det fria – men att intresset för älgar är enormt både i Sverige och internationellt – som fick drömmen om en älgpark att börja gro för 25 år sedan. På den tiden jagade Leif fortfarande älg, men han såg hur älgarna blev färre för varje år.

– Jag slutade jaga för att jag tyckte att man bedrev en alldeles för hård jakt. Sedan mitten av 80-talet har antalet älgar i Sverige halverats, och det har att göra med att skogsbolagen vill hålla nere betes­skadorna i skogen. Det har lett till att man har skjutit för mycket så att älgstammen har minskat radikalt. Jag tycker att människor ska få chansen att uppleva storheten med älgen, och det var så idén om en älgpark föddes.

Besöker älgarna i deras naturliga miljö

Älgsafari på Gårdsjö Älgpark.

Älgsafarin ger närkontakt med älgen.

På Leifs älg­safari besöker man älgarna i deras naturliga miljö, bland skog, åkrar och sjöar. En tur innebär att besökarna får sätta sig i vagnar, som dras av en traktor, i närheten av älgarna. Under hela turen, som tar ungefär en timme, berättar Leif om djuren, och det är inte sällan som älgarna kommer riktigt nära vagnarna för att undersöka vilka det är som kommer på besök. Det är när älgarna står så nära som man verkligen förstår hur stora de egentligen är och varför de kallas för just skogens konung, berättar Leif.

– De flesta besökare blir alldeles saliga av mötet med dessa magnifika djur. Efteråt berättar de om en närmast andlig upplevelse – ofta får jag höra det av äldre män som själva jagat och som kanske varit lite skeptiska inför besöket i älgparken. Jag tror att de får en ny, djupare relation till älgen genom att jag delar med mig av all kunskap jag samlat på mig genom åren. Jag har ju känt mina älgar sedan de var små och har därför skapat ett speciellt band till var och en av dem. De är alla olika individer med olika personligheter, och det vill jag förmedla till besökarna.

Sover hos älgarna på våren

Älgarna präglas tidigt av Leif för att bli vana vid människor. På våren när kalvarna föds sover han ute hos dem i skogen och håller sig nära för att skapa en trygg relation.

– Älgkon är livsfarlig om man kommer mellan henne och hennes kalv i det vilda. Jag jobbar hårt med att bygga upp ett förtroende och komma dem inpå livet. De första veckorna går största delen av min tid åt till att bara vara ute med djuren, småprata med dem och se hur kon beter sig mot sin unge. Sakta men säkert blir jag en del av kons och kalvens nya gemensamma liv – en i flocken.

En av älgarna i parken heter Olivia, och hon har en särskild plats i Leifs hjärta. Hon stöttes bort av sin mamma som nyfödd och fick under sina fyra första månader bo inne i Leifs och hans fru Ilonas hus.

– Det var som att ha en bebis, den första tiden var hon tvungen att äta varannan timme dygnet runt, så jag fick föda upp henne med råmjölk och lammnäring i nappflaska. Jag sov på madrass och kalven på en matta i ett av mina barns rum i källaren. Hon blev som en familjemedlem och en unik vänskap växte fram. Nu har Olivia egna ungar men hon kommer in ibland och käkar bananer och limpa!

Inne på tolfte året har Gårdsjö Älgpark omkring 10 000 besökare varje år och hittills har människor från 174 av världens 195 nationer upplevt Leifs älgar.

– Det säger lite om hur omtalad älgen är och hur viktig den är både för oss
människor rent själsligt men också för turismen och en levande landsbygd. Dessutom är älgen en nationalsymbol för Sverige – det tycker jag är viktigt att vårda.

Text: Therese Johansson

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.