Ädellöv och virkespråmar när omställningen på Kurön fortsätter
Skogssällskapets arbete på Kurön i Mälaren, som vi har följt under året, fortsätter. Femtusen ädellövplantor har satts i backen och i höst ska närmare sjutusen kubikmeter virke fraktas med pråm till fastlandet. Det berättar skogsförvaltaren Kalle Wickberg.
Det var i början av 2023 som Kurön – en närmare 170 hektar stor ö i Mälaren – såldes, efter att ha varit i Frälsningsarméns ägo sedan 1912. Skogen på ön har till stora delar bestått av barrblandskog med vissa inslag av ek, men den nya ägaren har som mål att satsa på mångfald och att gynna viltet. Skogssällskapets förvaltare Kalle Wickberg är en av dem som jobbar med projektet. Under året har han bland annat varit ansvarig för virkeslogistiken. Närmare sjutusen kubikmeter virke har avverkats och ska nu fraktas med pråm från ön till fastlandet.
– Det är inte ofta man ser så mycket virke på en och samma plats i sitt dagliga arbete, det är en stor volym och krävs mycket logistik för att arbetet ska flyta på så smidigt som möjligt, berättar han.
Under augusti har två pråmar med timmer körts från ön till fastlandet, för att säkerställa att samarbetet med entreprenören fungerar. Under hösten ska arbetet fortsätta.
– Nu har vi kört fram virket till kajplatsen. Sedan lägger vi till med pråmen och kör och lastar i skytteltrafik. Det är så pass stora volymer att man inte kan köra allt till en och samma industri. Därför jobbar vi med flera olika mottagande industrier, säger han.
Detektivarbete att hitta rätt sorts ädellövplantor
En annan del i arbetet på ön är planteringen av ädellöv. Hittills i år har närmare femtusen plantor satts i backen fördelat på omkring fem hektar.
– Vi har planterat ek, bok, fågelbär och vildapel med mera, men med en stor majoritet ek och bok.
Kalle berättar att det har varit lite av ett detektivarbete att hitta rätt sorts plantor.
– Det är torr mark på ön så vi ville ha små täckrotsplantor som redan har med sig lite fukt. Till slut lyckades vi hitta plantor med rätt proveniens från Småland vilket var väldigt positivt, berättar han.
Planteringen inleddes i maj i år, och för att skydda plantorna från viltet valde de även att hägna in varje planteringspunkt.
– Arbetet har varit väldigt framgångsrikt, vi har en hög överlevnad på plantorna, berättar han.
I skrivande stund avslutas avverkningsarbetet och de kommande åren fortsätter arbetet med plantering på ön för att på sikt växla om till ädellöv.
– Det ska bli roligt att fortsätta jobba med omställningen på ön, säger Kalle.
Text: Malin Letser
Dela
Våra tjänster
Vill du prenumerera...
...på vårt nyhetsbrev?
Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.
...på Tidningen Skogsvärden?
Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.