Debatt: ”Kortsiktiga besparingar hotar kommunskogarna”

Vi förstår att kommuner tvingas söka efter områden där besparingar kan göras. Men vi vill varna för nedskärningar i skogsförvaltningen, skriver debattörer från Skogssällskapet i en debattartikel som publicerats hos Dagens Samhälle.

Kommunägda skogar bidrar med viktiga värden för både miljö och folkhälsa. Dessa värden hotas nu av budgetnedskärningar. Sveriges kommunpolitiker behöver säkerställa långsiktiga strategier och stabila budgetramar för att undvika att naturvärden går permanent förlorade.

Över 357 000 hektar av Sveriges skogar ägs av kommuner och regioner. Det motsvarar en yta större än hela Gotland. Inte minst äger kommunerna många tätortsnära skogar, som är särskilt viktiga för att ge invånarna tillgång till bra motionsslingor, trevliga promenadstigar och vackra miljöer.

Kommunskogarnas särskilda roll återspeglas också i vilka mål som Sveriges kommuner själva säger att de har för sitt skogsägande. Skogssällskapets kommunskogsenkät, som genomfördes i maj 2021, visade att de högst prioriterade målen bland landets kommuner var att främja rekreation och friluftsliv samt att bevara och öka naturvärden.

I den tid vi lever i just nu, där svåra ekonomiska förhållanden och konstant digital uppkoppling bidrar till ökad stress och psykisk ohälsa, erbjuder kommunskogarna unika värden för invånarna. Att vistas i skogen är ingen mirakelmedicin för den som är stressad eller utmattad, men det kan göra oss gladare, lugnare och mer harmoniska.

I förlängningen kan kommunägda skogar som utformas för rekreation och friluftsliv därför också leda till en förbättrad folkhälsa. Samtidigt gör kommuner som fokuserar på viktiga naturvärden en viktig insats för att bevara den biologiska mångfalden.

Svensk skog växer långsamt, vilket innebär att kortsiktiga beslut får långsiktiga konsekvenser för ekosystemet. En skog som inte sköts kan till exempel drabbas hårdare av barkborreangrepp, vilket kan leda till att skogen måste avverkas i förtid.

För att kunna upprätthålla och utveckla de värden som kommunskogarna bidrar med krävs en ansvarsfull skogsskötsel som håller över tid. Vi vill särskilt lyfta fram tre punkter som centrala för ett hållbart brukande av Sveriges kommunskogar:

  • Formulera mål och prioriteringar för skogen. Ofta har en kommun flera parallella mål för skogen – som att få intäkter genom virkesförsäljning, erbjuda en plats för friluftsliv och rekreation, bidra till bevarandet av biologisk mångfald, binda koldioxid i växande träd och att låta skogen fungera som markreserv vid framtida exploateringsprojekt. Att hitta balansen mellan dessa mål är oerhört viktigt – både för kommunen och för naturen.
  • Bedriv en långsiktigt hållbar skogsskötsel. När kommunen har beslutat sig för vilka mål man har med skogen kan moderna analysverktyg simulera hur skogen ska skötas för att kommunen ska nå dit. Det ger en tydlig bild av vilka åtgärder som ska sättas in var, och hur skogen kommer att se ut upp till hundra år framåt i tiden.
  • Håll fast vid budgetramarna. Ogenomtänkta och tillfälliga neddragningar av de ekonomiska anslagen till kommunens skogar kan i värsta fall innebära att de framsteg som gjorts under decennier av ansvarsfull skogsskötsel går förlorade. Därför är det särskilt viktigt att budgeten är stabil över tid och inte blir föremål för politiska nycker, vare sig till följd av konjunktur eller av mandatperioder.

Vi förstår att lågkonjunkturen tvingar kommuner att söka med ljus och lykta efter områden där man kan göra besparingar. Samtidigt vill vi höja ett varningens finger för att göra nedskärningar i just skogsförvaltningen.
Att äga skog är både en möjlighet och ett ansvar. Genom att ha en långsiktig strategi för sin skog, och hålla fast vid den även i svåra tider, kan kommunerna bidra till att göra Sveriges skogar rikare. Det tjänar djur, natur och kommuninvånare på.

Pontus Larsson, Sverigechef Skogssällskapet
Karin Fällman Lillqvist, hållbarhetschef Skogssällskapet

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.