Debatt: Skogsforskningen viktigare än någonsin

Att Sverige stod värd för den globala forskningskongressen IUFRO är något för alla oss som arbetar inom skogsbranschen att vara stolta över. Skogsforskningen är viktigare än någonsin, skriver Karin Fällman Lillqvist, hållbarhetschef för Skogssällskapet i en debattartikel som publicerats i Land Skogsbruk.

Sista veckan i juni samlades nästan 5000 skogsforskare i Stockholm för IUFRO:s (International Union of Forest Research Organisations) världskongress. Temat för kongressen var ”Forest and Society Towards 2050”, ett högaktuellt ämne – inte minst i Sverige, eftersom frågan om hur skogar och samhällen samverkar diskuteras flitigt i den svenska skogsdebatten.

Skogssällskapet hade äran att, tillsammans med branschforskningsinstitutet Skogforsk, vara värd för en exkursion med syfte att visa upp hur ett modernt svenskt skogsbruk ser ut och hur den tillämpade skogsforskningen kan appliceras i praktiken. Det var både en chans för oss att visa forskare från andra länder hur svenskt skogsbruk fungerar, och en möjlighet att få nya perspektiv och infallsvinklar på vårt skogsbruk utifrån de erfarenheter som dessa forskare bär med sig från sina länder.

I dagens polariserade samhällsdebatt, där trovärdigheten och uppriktigheten ibland verkar oroväckande skör, är vetenskapen viktigare än någonsin. Samtidigt är det starka engagemang som uttrycks kring skog och skogsbruk i debatten ett tecken på hur viktig skogen är för framtiden.

Under vår exkursion blev det tydligt hur otroligt viktigt det är att gå ut tillsammans och faktiskt se och uppleva svenskt skogsbruk i praktiken. Deltagarna på exkursionen ställde både nyfikna, intresserade och ibland lätt kritiska frågor om varför svensk skog brukas på det här sättet. Samtidigt uttryckte flera deltagare en överraskning och menade att den bild som sprids av svenskt skogsbruk i internationella kretsar stämde ganska dåligt överens med verkligheten.

Det här visar hur viktigt det är att mötas, samtala och dela erfarenheter. Från Skogssällskapets sida är vi stolta över att så många forskare och andra internationella deltagare valde att komma till vår fastighet utanför Norrtälje. Att också i fortsättningen samla forskare med olika bakgrund och erfarenheter tror jag bidrar till att vi, på vetenskaplig grund, kan föra samtalet kring skogen framåt.

Forskningen om skogen är en nyckel för att vi ska kunna lösa de stora utmaningar vi står inför kring omställning, klimat, energiförsörjning och biologisk mångfald. Skogssällskapets årliga anslag till tillämpad skogsforskning är en del av det. Och att så många som 5000 skogsforskare valde att komma till Sverige veckan efter midsommar är sannerligen något hela Skogssverige ska känna stolthet inför.

Karin Fällman Lillqvist, hållbarhetschef Skogssällskapet

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.