- Start
- Kunskapsbank
- Avverkning
Avverkning
#Avverkning
Här finns artiklar som handlar om gallring och föryngringsavverkning samlade. Artiklarna tar både upp hyggesfria metoder och slutavverkning enligt trakthyggesbruk, som är den vanligaste formen av avverkning i Sverige i dag.
Flera av artiklarna handlar om hänsyn på hygget och avvägningen mellan ekonomi och biologisk mångfald.
Artiklar & reportage
-
Avverka utan spår – är det möjligt?
En skotare väger mellan 10 och 20 ton – med full last det dubbla. Det är enorma påfrestningar som marken i våra skogar utsätts för när det är dags för avverkning. Samtidigt innebär mildare vintrar och ökad nederbörd sämre bärighet i marken. Men med
-
Schackrutehuggning ger vidgade vyer i Umeå
Går det att kombinera hyggesfri skogsskötsel med traditionella avverkningsmetoder? För att få svar på den frågan genomför Umeå kommun tillsammans med Skogssällskapet och SLU ett skogligt demonstrationsförsök i form av en schackrutemönstrad avverkning i
-
Stor potential i bokskogen med aktiv skötsel
På Hallandsåsens sydsluttning är Skogssällskapet i full gång med gallring på sin bokskogsdominerade fastighet Solberget. "Målet är att gynna tillväxt och naturlig föryngring på lång sikt", säger skogsförvaltaren Johan Nilsson.
-
Dags att avverka? Tänk på det här!
Har du ett bestånd där det börjar bli dags för föryngringsavverkning? Pontus Larsson, produktions- och virkeschef på Skogssällskapet, ger svar på några vanliga frågeställningar som skogsägare har.
-
Så kan du öka produktionen på din fastighet
Att öka produktionen på delar av fastigheten är bra både för ekonomin och klimatet. Växande träd binder koldioxid, och högre tillväxt ökar avkastningen. Ändå är det ofta som skogens produktionspotential inte tas tillvara. Så vad kan du som skogsägare
-
Virkesmarknadens upp- och nedgångar – det här bör du tänka på
2019 blev året då virkespriserna – som under flera år ökat stadigt – till slut vände nedåt. Men hur fungerar egentligen en låg- respektive högkonjunktur i skogsbranschen, och vad kan du som skogsägare göra för att påverka din situation? Pontus Larsson,
-
Ny kunskap om tillväxt och skogsskötsel i Lettland
Nya produktionsmodeller för gran på åkermark och mer kunskap om risken för rotröta. Det är två konkreta resultat från de examensarbeten som Skogssällskapet finansierat med fokus på skogsskötsel i Lettland.
-
Så sköter du kantzonerna för bäst effekt
Genom att spara träd i närheten av vattendrag bidrar du till mångfalden i skogen, både på land och i vatten. Men valet av skötselmetod har stor betydelse och kan dessutom påverka ekonomin i skogen. Det berättar Johan Sonesson, forskare på Skogforsk.
-
Skogsägarskola: Inventering av barkborreskadad skog
Genom att göra en inventering av din skog kan du minska skadorna från granbarkborren. Här går vi igenom vilka tecken du ska leta efter – och vilka träd som är viktigast att ta bort.
-
Så minskar du skadorna från granbarkborren
– Det finns en förhöjd population av granbarkborrar nu och det kommer att bli nya angrepp till våren. Därför är det viktigt att inventera sin fastighet i tid, säger Mattias Berglund.
Våra tjänster inom Avverkning
Aktuella projekt inom Avverkning
-
Utveckling av den andra generationens system för automatiserad gallringsuppföljning Forskare: Björn Hannrup
-
Långtidseffekter av naturhänsyn efter avverkning Forskare: Jörgen Sjögren
-
Hur kan Blå målklassning integreras i den skogliga planeringen? Forskare: Johanna Lundström