Det krävs nya skötselmetoder
– Det finns inga beprövade metoder för långsiktigt kontinuitetsskogsbruk i Sverige. Den stora utmaningen är att utveckla hyggesfria skötselsystem. Det säger Lars Lundqvist, docent i skogsskötsel vid SLU och landets främsta expert på blädning – den enda vetenskapligt granskade metoden för hyggesfritt skogsbruk i Sverige.
Lars Lundqvists budskap är tydligt: tills vi lyckats ta fram ett hyggesfritt skötselsystem är blädningsbruk det enda alternativet och då bara för granskog. Men en granskog som sköts med blädningsbruk har inga likheter med en gammal pelarsalsliknande tall- eller granskog som är mogen för slutavverkning. Så det är kanske inte en skog som passar för rekreation?
– Det beror på hur man ser det, säger Lars Lundqvist. En gammal regel är att det ska ’rymmas fyra älskande par per hektar och farmor ska kunna gå genom skogen utan att bli generad’. I blädningsskogen finns det hela tiden granar av alla storlekar blandade med varandra i alla delar av skogen, och eftersom granarna har kronor som når ända ned till marken så blir det tätt och snårigt, och man ser normalt som längst 15-20 meter. Andra trädslag har svårt att överleva, för blädning kräver skuggälskande träd – och i Sverige betyder det gran!
Fritt fram för gallring
När man diskuterar olika sätt att sköta skog måste man komma ihåg att det är fritt fram att gallra skog i Sverige, menar Lars Lundqvist. Och eftersom blädning är en sorts gallring behöver man inte anmäla till Skogsstyrelsen att man blädar. Därför finns det inte någon statistik på hur mycket skog som blädas.
– Men blädning fungerar. Vi vet var och hur det ska göras. Virkesproduktionen blir visserligen lägre än i trakthyggesbruk men inte lägre än att skogsvårdslagen tillåter blädningsbruk, och det går att avverka med skördare utan att skogen trasas sönder. Problemet är att det inte finns så stora arealer med fullskiktad granskog där blädningsbruk kan tillämpas på direkten. Det rör sig i bästa fall om någon procent av den totala skogsmarksarealen.
– För resten av Sveriges skogar finns i dag metoder för att ”kamouflera” hyggesfasen så att själva kalhygget blir mindre kalt, men den gamla skogen ersätts ju trots allt av en ganska tät plantskog. Den stora utmaningen för framtiden är att utveckla ’kontinuerliga’ skötselsystem för tallskog och för den granskog som i dag inte går att sköta med blädningsbruk.
TEXT: Sverker Johansson
Dela
Våra tjänster
Vill du prenumerera...
...på vårt nyhetsbrev?
Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.
...på Tidningen Skogsvärden?
Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.